José Andrés gana el premio al mejor cocinero de EE UU
El cocinero José Andrés
Popularizó las tapas en EE UU.
El premio lo da la Fundación James Beard.
Es asturiano y empezó en el 'Bulli'.
EFE. 11.05.2011 - 06.57h
El cocinero español José Andrés, conocido por su cocina innovadora y por haber popularizado las tapas en Estados Unidos, ha ganado el galardón a cocinero más prestigioso de ese país de la Fundación James Beard, el equivalente al Oscar de la gastronomía.
Tiene restaurantes en Washington y también en Las Vegas Así, el asturiano que empezó como aprendiz en el restaurante 'Bulli' bajo la tutela de Ferrán Adriá, se trasladó a Estados Unidos en 1990 y abrió varios restaurantes, se ha alzado con el galardón frente a cocineros como Gary Danko, Suzanne Goin, Paul Kahan y Charles Phan.
En otras categorías, la fundación designó al restaurante Eleven Madison Park de Nueva York, que cuenta con una estrella Michelin, como el mejor restaurante del año y a su jefa de repostería, Angela Pinkerton, como la repostera más sobresaliente de Estados Unidos.
Tiene restaurantes en Washington, donde 'Minibar' es su buque insignia de tapas de la nueva cocina española, y Las Vegas. Creó una ONG para ayudar a los que pasan hambre, World Central Kitchen, y recientemente impulsó la introducción de cocinas solares en el devastado Haití.
http://www.20minutos.es/noticia/1045761/0/jose/andres/cocinero/
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy
Jose Andres Named Best Chef in U.S.
Tuesday, May 10, 2011 | Updated 11:22 AM EDT
2
ASSOCIATED PRESS
A local chef has brought the Oscars of the food world to D.C.
Chef Jose Andres, 41, who runs D.C. eateries Jaleo, Oyamel, minibar, and a flock of others, was named the nation's most outstanding chef by the James Beard Foundation on Monday.
In addition to managing restaurants, Andres has been an advocate for better school lunch standards, fighting childhood obesity, and ending hunger.
"Food is the most powerful thing we have in our hands," Andres said, accepting his reward at a ceremony in New York City. "We have the responsibility to make sure that not only our great nation, but the world will always be using food in the right way."
James Beard, the award's namesake and a founding father of American cuisine, envisioned a contest to reward chefs who represented the best in American cooking, "the Ultimate Melting Pot." Chefs nominated for the top award combine international tradition and an American sensibility.
Originally from northern Spain, Andres is widely credited for making Spanish tapas, small, hot or cold snack-sized dishes, popular in the United States. Locally, Andres has been involved in a variety of public service efforts. He sits as chairman emeritus for DC Central Kitchen, a non-profit that fights hunger. He also hosts a show on public television, called "Made in Spain."
Andreas lives in Maryland with his wife and three children.
For a full list of the winners at the James Beard awards, check out the Feast.
Watch Chef Jose Andres in a recent Today Show appearance:
http://www.nbcwashington.com/the-scene/food-drink/DC-Jose-Andreas-Named-Best-Chef-in-US-121563989.html
No hay comentarios:
Publicar un comentario